Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tichý hráč her... Jaký je profil kluka, který se chtěl přidat k IS?

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Plzeň - Česko má prvního džihádistu. Už na začátku roku zadržela turecká policie mladého Jana S. ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku, který se snažil proniknout do Sýrie a údajně se chtěl připojit k radikálům z Islámského státu. Kdo je vlastně mladík, který chtěl bojovat za vrahy z ISIS?

Sousedi a známí se shodují na tom, že jednadvacetiletý Honza ze Spáleného Poříčí byl tichý a samotářský chlapec, který trávil většinu času hraním počítačových her. Nadřízení o něm mluví jako o podivínovi, ale spolehlivém zaměstnanci. Jak ho mohlo napadnout odcestovat do Sýrie, nikdo nechápe.

"Byl tichý, stranil se kolektivu. Když děti blbly, držel se stranou, nezapojoval se, a tak se stal terčem posměchu a také i šikany," vzpomíná v rozhovoru pro deník Blesk na svého spolužáka ze základní školy Martin. Že se měl Jan pokusit odcestovat do Sýrie, Martina překvapilo.

"Nikdy neměl zájem o nějaké náboženství. Ve škole nebyl žádný génius. Měl trojky a čtyřky. Je ale pravda, že seděl pořád doma a neustále hrál počítačové hry," vzpomíná Martin na největší Honzovu vášeň, která mu vydržela až do dospělosti.

Když byl ještě Jan S. na prvním stupni základní školy, tak se jeho rodiče rozvedli a on se z matkou odstěhoval. Do Spáleného Poříčí, ani ne třítisícového městečka u Plzně, se ale před pár lety Jan se svou matkou vrátil.

Podle deníku MF Dnes se Jan vyučil opravářem zemědělských strojů v nedalekých Blovicích. Pracoval jako dělník ve společnosti vyrábějící díly pro automobilový průmysl. I jeho kolegové ze zaměstnání se shodují, že Jan byl samotář, který se s nikým moc nebavil.

"Pracovně bych za něj dal ruku do ohně. Byl neskutečně pracovitý, překračoval normy, do práce chodil vždy včas, nikdy se nestalo, že by nepřišel," popsal Jana pro MF Dnes kolega ze zaměstnání.

Jan podle kolegů neuměl ani anglicky. Je pro ně záhadou, jak se mohl zradikalizovat. Na sociálních sítích po něm ale zůstala výrazná stopa. Na Twitteru sledoval arabské zpravodajské kanály, sám na něj nepřispíval. Mezi oblíbenými videi na YouTube měl třeba brutální film Útěk od Tálibánu, plný násilí na ženách, propagandistický film Jak se naučit uctívat Boha nebo 29 hodin dlouhé předčítání Koránu.

Největší Honzovou vášní byly počítačové hry. Podle svých hráčských profilů na internetu hrál přes tři desítky různých her, mezi kterými byly hojně zastoupeny střílečky.

Jana zadržela v lednu turecká policie. Měl u sebe letenku do města u turecko-syrské hranice. Turci jej předali české policii. Jan byl půl roku vyšetřován na svobodě. Podle deníku Blesk si pro něj ale ve středu 20. července přišla zásahovka a Jana, který se zrovna vrátil z noční směny, policisté zatkli.

Za mřížemi je kvůli hrozbě, že by mohl trestnou činnost opakovat, tedy, že by se znovu pokusil proniknout do Sýrie. Proti vazbě si ale podal stížnost. Soud o tom, jestli Jana propustí z vazby, bude rozhodovat ve čtvrtek. Hrozí mu tří až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

Témata:  Islámský stát Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy