Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí porod se změnil v peklo. Asistentka chce přesto miliony

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha - Před sedmi lety vedla porodní asistentka Ivana Königsmarková komplikovaný domácí porod. Dítě skončilo s těžkým poškozením mozku a po 20 měsících zemřelo. Asistentka byla nejprve odsouzena a poté očištěna, teď od státu požaduje odškodnění ve výši 6,6 milionu korun.

Dvouletým podmíněným trestem a pětiletým zákazem činnosti za nedbalostní ublížení na zdraví s následkem smrti potrestal v roce 2011 Ivanu Königsmarkovou Obvodní soud pro Prahu 3. Ústavní soud ale o dva roky později rozsudek zrušil a v lednu 2014 byla viny zcela zproštěna.

Jenže ani dva roky od zproštění viny nemá zpátky licenci k tomu, aby mohla domácí porody provádět. Podle pražského magistrátu nesplnila podmínky pro její získání. V současnosti pracuje v poradně pro těhotné a vede předporodní kurzy.

Königsmarková teď žádá od státu odškodnění ve výši 6,6 milionu korun za neoprávněné stíhání. Více než milion žádá za ušlý zisk, pět milionů potom jako nemajetkovou újmu, píše web Aktuálně.cz. Soudní a mediální tahanice se podepsaly především na jejím zdraví. Prodělala rakovinu a musela podstoupit operaci prsu. O tom, jestli peníze dostane, bude dnes rozhodovat soud.

Porodní asistentka měla podle zrušeného verdiktu v červenci 2009 neoprávněně vést komplikovaný domácí porod. Dostatečně se neinformovala o předchozích porodech rodičky, při kterých se objevily komplikace. Sama pak podle obžaloby přehlížela problémy, které žena před porodem i při něm měla, a neposlala ji do nemocnice.

Dítě se při porodu začalo dusit a vdechlo zkalenou plodovou vodu. Königsmarková poté podle zrušeného rozsudku neprovedla řádnou resuscitaci. Novorozenec skončil s těžce poškozeným mozkem, po 20 měsících zemřel.

Témata:  porody soudy děti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy