Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šíření předsudků a nenávisti vůči muslimům je nebezpečné. Musíme s nimi jednat, tvrdí Halík

Muslimové, islám
Muslimové, islám
Foto: Pixabay

Praha – V posledních týdnech Evropa prožila hned několik tragických útoků, mnohé z nich měli na svědomí přistěhovalci, kteří se většinou hlásili k extremistickým skupinám jako Islámský stát. Podle kněze, teologa, sociologa a profesora Karlovy univerzity v Praze Tomáše Halíka jsou tyto činy naléhavou výzvou pro všechny lidi dobré vůle.

Belgie, Francie, Německo. Právě tyto země v poslední době silně pocítily nebezpečí islámského radikalismu. „Brutální vražda ve francouzském kostele, podobně jako všechny předchozí teroristické akce, je naléhavou výzvou pro všechny lidi dobré vůle, křesťany, muslimy, sekulární humanisty i vyznavače jiných náboženství, aby společně podnikli vše pro to, aby násilí na nevinných bylo nejen jednoznačně odsouzeno, ale všemi dostupnými prostředky zastaveno," domnívá se Halík.

Připomíná, že radikálové mají velmi konkrétní záměry. „Hlavním cílem extrémistů z IS je vyvolat konflikt mezi západním a muslimským světem tím, že se pokusí namluvit muslimům, že Západ neodmítá pouze fanatické džihadisty, ale islám jako takový. Hlavním spojencem v této válce džihadistů proti Západu jsou lidé, kteří nedovedou rozlišit mezi islámem a džihadistickými teroristy," vysvětluje na svých stránkách.

Poukazuje také na to, že v Česku tyto nebezpečné hlasy představují nejen třeba „konvičkovci", ale že se podobné prohlášení ozvalo i ve vystoupení pracovníka pražského arcibiskupství pátera Badala v ČT24. „Čeští muslimové, kteří jsou Konvičkovým hnutím 'Islám v ČR nechceme' stále napadáni a provokováni, útok jednoznačně odsoudili. V psychologické válce, která pomalu přerůstá v horkou válku, je podstatné udržet většinu muslimského světa ve společném odporu vůči fanatickým džihadistům. Proto je tak nesmírně důležitý dialog s muslimskými náboženskými vůdci, kteří jsou nejdůležitějšími spojenci v ideovém zápasu vůči džihadistům a mohou odvrátit nebezpečí radikalizace miliardy muslimů na naší planetě," píše Halík.

„K návrhům na zpřísnění postihů za 'schvalování terorismu' dodávám, že to, co je třeba přísně postihovat - ale především překonávat vzděláním a výchovou - je šíření předsudků a nenávisti (také na sociálních sítích) vůči jiným náboženstvím, rasám a kulturám a vůči menšinám: to je nejnebezpečnější podhoubí radikalizace a terorismu v našem světě," má jasno profesor.

Témata:  Tomáš Halík muslimové terorismus

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy