reklama

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

Cizinci na verdikt úřadů čekají v pobytových zařízeních pro žadatele o azyl v Kostelci nad Orlicí a Havířově. Ministerstvo vnitra má ze zákona na udělení či neudělení azylu lhůtu 90 dnů, může ji však prodloužit až na šest měsíců..

Jejich příchod vítá i jinak hlasitý odpůrce imigrantů Hampl. „Čínské uchazeče o azyl rozhodně bereme! Číňani jsou zpravidla chytří, pracovití a nepředstavují bezpečnostní riziko. V dalších generacích si budou jejich dcery brát české manžely a jejich synové české manželky, takže za pár generací splynou. Takové imigranty potřebujeme. Takže nejen azyl, ale časem i občanství. Jedině dbejme na to, ať se rozptýlí mezi českou populaci a nevytváří uzavřené skupiny," raduje se šéf Alternativy.

Hospodářské noviny k celé kauze dodávají, že pokud by ministerstvo vnitra žadatelům mezinárodní ochranu udělilo, oficiálně by tím konstatovalo, že se v Číně porušují lidská práva.