Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman čelí kritice od Bruselu za slova o uprchlících. A Hrad vrací úder...

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Praha – Prezident Miloš Zeman čelí ostré kritice z Bruselu. Evropský komisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger se do něj pustil kvůli výrokům o uprchlících. Svými slovy podle něj oslabuje Evropskou unii. A z Hradu obratem přichází reakce.

Komisař českou hlavu státu kritizoval v rozhovoru s německým rádiem ffn. „Samozřejmě vím, že Česko z historického hlediska nemá v ústavě zakotveno tolik důvodů pro poskytnutí azylu jako my (Německo)," uvedl v reakci na úterní Zemanovy výroky Oettinger. „Ale uprchlické kvóty jsme přijali velkou většinou a jsou evropským právem," dodal eurokomisař.

Dodal, že kdo jako Zeman takovým způsobem haní evropské zákonodárství, oslabuje Evropu jako celek, řekl eurokomisař.

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček v úterý řekl, že prezident nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků. Česká republika by tím podle něj vytvářela „podhoubí pro barbarské útoky" na svém území.

„Pro pana eurokomisaře ještě jednou a důrazněji: Žádní migranti v ČR na základě evropských kvót nebo "dobrovolného" přerozdělování," zopakoval v reakci na komisařova slova Ovčáček na Facebooku.

A jen u toho neskončil. Rozepsal se také o „tajemství pana premiéra". „Pan prezident veřejně vyzval vládu, aby zastavila přijímání migrantů na základě evropských kvót a v rámci "dobrovolného" přerozdělování. Odpověď na takovou výzvu zní ANO nebo NE. Jiné odpovědi by byly jen výmluvami a slizkým blátem. Eurokomisař G. Oettinger říká NE, 1. vicepremiér a ministr financí A. Babiš říká ANO. Pan premiér mlčí. Jak dlouho bude panu premiérovi trvat, než se jasně vyjádří, zda ANO nebo NE? Začínáme počítat dnes, 3.8.2016," rýpnul si do šéfa vlády hradní mluvčí.

Právě Babiš se v otázce přijímání uprchlíků postavil na stranu prezidenta a na sociálních sítích několikrát napsal, že je proti. Dodal, že by raději čelil sankcím. „Musíme udělat všechno proto, abychom migranty odmítli. Včetně kvót, kde jsme byli přehlasováni. Chci kvóty odmítnout i za cenu sankcí. A Evropa musí co nejdřív uzavřít vnějši schengenskou hranici, jak o tom mluvím už přesně rok. Tam můžeme - a tam bychom měli stavět plot. Ne na české hranici, ale tam. A to okamžitě," rvrdí šéf hnutí ANO.

Česká vláda před časem oznámila, že přijme 80 migrantů z tureckých uprchlických táborů. Na základě kvót schválených loni v září by mělo Česko přijmout celkem 2691 migrantů. Podle Zemana by se měli k takové věci vyjádřit poslanci a senátoři.

Témata:  Miloš Zeman uprchlíci EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy