Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vyhláška upravuje obsah a přísady elektronických cigaret

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Elektronické cigarety by měly obsahovat nejvýše 20 miligramů nikotinu na mililitr náplně. Upravuje to nová vyhláška ministerstva zdravotnictví.

Nesmějí obsahovat vitaminy a jiné přísady, které vytvářejí dojem, že tekutá náplň je zdraví prospěšná nebo představuje snížené zdravotní riziko, řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha k vyhlášce, na níž úřad nyní pracuje. Vyjít by měla na podzim.

V návrhu tzv. protikuřáckého zákona, který leží ve Sněmovně, chce ministerstvo zakázat kouření cigaret či doutníků v restauracích. Povolit tam chce právě jen elektronické cigarety, pro jejich obsah ale zatím neexistuje norma. Obchody nyní nabízejí zákazníkům e-cigarety s různým obsahem nikotinu, většinou od šesti do 24 miligramů na mililitr, případně i úplně bez nikotinu.

Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) vyzdvihl, že u elektronických cigaret a jejich náplní bude touto vyhláškou přesně dáno, co mohou a nemohou obsahovat a uživatelé o tom budou přesně informováni. "Nadále ovšem zdůrazňuji, že kouření elektronických cigaret, které obsahují nikotin, je zdraví škodlivé a spotřebitelé budou podle vyhlášky na tato rizika upozorněni," uvedl.

Témata:  cigarety Svatopluk Němeček Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy