Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici proti Turecku: Chtějí odstoupení od smlouvy EU

EU
EU
Foto: Pixabay

Praha - Platforma na obranu evropské kultury tvořená poslanci a senátory chce zařadit na jednání Sněmovny bod na téma Migrace a odstoupení od smlouvy Evropské unie s Tureckem, uzavřené 18. března tohoto roku.

V dnešní tiskové zprávě to uvedl zakladatel platformy poslanec ANO Zdeněk Soukup. Dohoda obsahuje mimo jiné bezvízový styk s Tureckem a počítá především s navracením nelegálních uprchlíků z Řecka do Turecka a zároveň s přijímáním syrských uprchlíků z Turecka v zemích Evropské unie.

"Víme, že Poslanecká sněmovna už několikrát takové usnesení přijala a členové vlády ho nerespektovali," uvedl Soukup. "Odmítáme kvóty, odmítáme zrušení vízové povinnosti pro Turecko a další dohody, které nám vnucuje EU a chceme, aby se podle vůle Sněmovny řídil i premiér," napsal v tiskové zprávě. Zavedení bezvízového styku s Tureckem, které z dohody vyplývá, odmítla Sněmovna už letos v březnu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že toto usnesení dohodu unie s Tureckem neovlivní.

Také předseda vládního hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš ve středu uvedl, že chce, aby Sněmovna na mimořádné schůzi jednala o přijímání migrantů do Česka. Soukup dnes na dotaz ČTK řekl, že poslanci zatím podpisy pod žádost o mimořádnou schůzi nesbírají.

Témata:  EU Turecko politici

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy