Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dostane dvě miliardy na třídění odpadů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Na třídění odpadů, zařízení na sběr i dovybavení bioplynových stanic mohou obce, kraje a podnikatelé získat z evropských dotací téměř dvě miliardy korun.

Peníze mohou využít i projekty týkající se domácích kompostérů. Peníze by podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) měly obcím a občanům usnadnit přístup ke třídění odpadů a snížit množství odpadu, který končí na skládkách.

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí (SFŽP) dnes vyhlásily dvě nové výzvy z Operačního programu Životní prostředí, informovalo ministerstvo v tiskové zprávě. Příjem žádostí začne 1. září a potrvá do 30. listopadu letošního roku.

Ministerstvo chce výrazně omezit skládkování odpadu v Česku do roku 2024. "Téměř 50 procent komunálního odpadu, tedy zejména obsahu černých popelnic, končí v současné době na skládkách," uvedl Brabec. Dodal, že až 50 procent černých popelnic obsahuje biologicky rozložitelný komunální odpad, který se v jiných státech běžně využívá v kompostárnách nebo bioplynových stanicích pro výrobu energie.

Témata:  ekologie odpady dotace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy