Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Déšť na Zlínsku vytopil sklepy, voda odnášela auta

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zlín - Hasiči na Valašsku měli celou noc plné ruce práce. Přívalové deště od pátečního večera zaplavovaly sklepy, rozbouřený potok odnesl auto. Na Brumovce platil k ránu nejvyšší povodňový stupeň.

Meteorologové vydali těsně po půlnoci pro Zlínský kraj výstrahu před povodněmi. Přívalové deště rozvodnily hlavně tok Brumovka, který v Brumově dosáhl třetího, nejvyššího povodňového stupně, tedy stavu ohrožení. Hladina vystoupala až na 175 centimetrů, normálně přitom v potoku teče 20 centimetrů.

Během několika hodin ale začal déšť ustávat a začala klesat i hladina Brumovky. V osm ráno dosahovala hladina 57 centimetrů a neplatí už ani první povodňový stupeň. Předtím ale stihl rozbouřený potok odnést auto.

"Hasičům bylo oznámeno, že v Bylnici u požární stanice je ve vodě auto s osádkou. Nakonec se zjistilo, že ve voze byl jen řidič, který včas opustil potápějící se vůz. Bohužel auto se zachránit nepodařilo. Kam až rozbouřený potok Brumovka auto odnesl se prozatím nepodařilo zjistit," sdělil mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Hasiči také čistili koryta potoka i dalších říček ve Zlínském kraji, řešili i sesuv půdy a zasypání železničního přejezdu mezi Bylnicí a Štítnou nad Vláří. Hasiči měli k dispozici malý nakladač, a proto si vyžádali pomoc bagru od blízké zemědělské firmy," uvedl mluvčí.

Kanalizace kvůli silnému dešti nebyla schopna příval vody "pobrat". "V obci Horní Lideč pod železničním nadjezdem tak vzniklo menší jezero, ve kterém uvízlo osobní vozidlo. To se podařilo z vodního živlu vyprostit ještě před příjezdem hasičů," doplnil Žemlička.

Voda také zatopila sklepy rodinných domů, bytovek i budovy různých firem - třeba v obcích Horní Lideč, Poteč, Střelná i ve městech Brumov-Bylnice a Valašské Klobouky. "Ucpáním průtočného průřezu propustků nebo mostů došlo v obci Sidonie, Valašské Příkazy, Poteč a Nedašov k vylití potoků z jejich koryt a následně k zaplavení silnic nebo sklepů domů," dodal mluvčí.

Hasiči (28 jednotek) zasahovali kvůli dešti dohromady u 17 ohlášených událostí. "Ve skutečnosti ale hasiči pomáhali i v dalších nehlášených případech, které objevili při přejíždění mezi hlášenými událostmi," uzavřel Žemlička.

Témata:  déšť povodně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy