Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS odmítl dovolání společnosti Diag Human v dílčím sporu s Kuželem a státem

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání společnosti Diag Human v dílčím sporu, kde žaloba o 578.000 korun směřovala proti rozhodci Petru Kuželovi a státu.

Šlo o náhradu škody vzniklé tím, že do miliardové arbitráže za údajně zmařené obchody s krevní plazmou vstoupily offshorové firmy Towit a Dumfries. Firma Diag Human je musela po jejich přistoupení k arbitráži zažalovat, náhradu nákladů neúspěšně žádala od státu a Kužela jakožto jednoho z rozhodců.

NS rozhodl v červnu bez veřejného jednání, zjistila ČTK z webové databáze. S dovoláním se soud vypořádal ve stručném usnesení. "Žádná z dovolatelem uplatněných námitek nepředstavuje právní otázku způsobilou založit přípustnost dovolání," rozhodl senát s předsedou Robertem Waltrem.

"Kužel jako předsedající rozhodce zneužil svého postavení k protiprávní podpoře a neoprávněnému prosazení firem do pozice účastníků přezkumného rozhodčího řízení, a přímo tak založil procesní situaci umožňující, aby o uplatněném nároku bylo v řízení rozhodnuto," tvrdila Diag Human v zamítnuté žalobě. V údajně protiprávním postupu prý Kužela podporoval i český stát.

Bývalý prezident Hospodářské komory ČR Kužel byl jedním z rozhodců senátu, který přezkoumával rozhodčí nález z roku 2008. Podle tohoto původního nálezu měl stát zaplatit firmě Diag Human 8,33 miliardy korun a úroky jako náhradu škody.

Témata:  Diag Human soudy

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 13:32

Pokud nezastavíme změny počasí, tučňáci vyhynou, varují vědci

Rekordně největší úbytek mořského ledu v Antarktidě na konci roku 2023 zapříčinil neúspěšné rozmnožování až v pětině kolonii tučňáka obrovského, uvedl Britský antarktický průzkum (BAS) v nové studii publikované časopisem Antarctic Science.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy