Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dnes opět vyhrálo ve sporu s Diag Human

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Česko dnes vyhrálo další spor se společností Diag Human. Nizozemský Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost firmy v kauze obchodů s krevní plazmou.

Podobně už rozhodčí nález z roku 2008, který dával za pravdu firmě Diag Human, rozhodly soudy ve Velké Británii, USA, Belgii, Francii, Rakousku a Švýcarsku.

"Významná je zejména skutečnost, že Nejvyšší soud v Nizozemsku takto rozhodl poté, co náležitě posoudil důsledky usnesení vydaného přezkumným rozhodčím senátem v roce 2014. Jedná se tak o precedentní rozhodnutí, které bude mít dopad též na ostatní dosud probíhající zahraniční řízení. Potvrzuje se tím, že dosavadní odmítavý postoj České republiky k nárokům společnosti Diag Human vždy byl a je plně oprávněný," uvedl náměstek pro legislativu a právo Radek Policar.

Kvůli nerealizovaným obchodům s krevní plazmou vedla společnost Diag Human s Českem spor o miliardy korun už dříve. Oproti předchozí arbitráži, ve které firma požadovala komerční nárok proti ministerstvu zdravotnictví, je nová žaloba investičním nárokem na základě mezinárodní dohody.

Témata:  kauza: Diag Human Diag Human soudy

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.