Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovy noviny napsaly článek o senátorovi. Ten se naštval a tohle napsal

ČSSD
ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Senátor za ČSSD Martin Tesařík tvrdí, že hnutí ANO navazuje na bezobsažnou spasitelskou politiku podnikatelů-oligarchů, kteří „makají“ a chtějí „zdravé zdravotnictví“. Varuje také před tím, že hnutí používá v rámci politické soutěže silná mediální anabolika.

Senátor tvrdí, že vydavatelství Mafra, které Agrofert ovládl před posledními parlamentními volbami, vydalo ve svém webu a deníku "ukázkový manipulační útvar". Čánek s titulkem "Záchrana senátora Lajtocha" je podle politika sdělením, že Tesařík jako senátor, jenž se bude v říjnu opět ucházet o hlasy voličů, dopomohl k osvobozujícímu trestnímu rozsudku svého stranického kolegy.

"Je to ukázka novinářské práce, kdy poskládání různých dílčích skutečností má vytvořit dojem, že je spojitost mezi mým senátorským návrhem a rozhodováním soudu v kauze tzv. přerovských zakázek. Téma víceprací při veřejných zakázkách, které bylo před novelou zákona omezeno 20% hranicí, bylo evergreenem debat s představiteli obcí řadu let. Naše hodnota v zákoně byla nejnižší v EU, kde pouze Slovinsko má 30 % a ostatní země 50 %. Jsou komplikované stavební projekty, kdy města a obce, která postupují s péčí řádného hospodáře, nemají a mnohdy ani nemohou mít všechny potřebné detailní informace, aby se dalo vše jednoznačně předem zadat ve výběrovém řízení. Řada mých kolegů o těchto problémech mluvila v rozpravě," podotkl na webu strany politik.

Tvrdí, že každý, kdo si pročte debatu v senátu z ledna 2015, si na věc může udělat vlastní názor. "Dozví se, proč většina vystupujících z různých stran navrhovala zvýšení víceprací na 50 %, což bylo nakonec v hlasování odmítnuto. Můj úvodní návrh úpravy hodnoty víceprací na 30 % nakonec získal většinovou podporu 87 % přítomných senátorů. Nebyla proti němu ani ministryně Karla Šlechtová (ANO), jež v senátu vládní novelu zákona o veřejných zakázkách obhajovala. Následně změny schválila sněmovna především hlasy koaličních poslanců (ČSSD, ANO, KDU-ČSL) a podepsal ji prezident," vysvětlil.

Obecnou snahou podle něj bylo, aby změněné podmínky platily pro stavební období v roce 2015, což se podařilo. "Podílel jsem se na formulování politického kompromisu, abychom pomohli veřejné správě s projekty v loňském roce. Do budoucna se navíc ze strany MMR počítá se zvýšením této hranice na 50 %. Nikdo z nás nemohl tušit, jak může tato legislativa ovlivnit rozhodování soudů ve starých kauzách. Ostatně ani MFD nijak nedokládá, že by za vším byl nějaký plán, jen to dosti nepokrytě naznačuje. Předvolební vidění světa novinářů MFD prostě nepřipouští, že některé jevy spolu nesouvisejí," dodal.

Senátor tvrdí, že v den, kdy si četl článek MFD, krásně svítilo sluníčko. "Mám proto po vzoru novinářů z MFD krásné doporučení pro jejich čtenáře „Venku svítí slunce, noviny Agrofertu klamou". No, možná klamou ve věci politických konkurentů Hnutí ANO, i když prší. Alespoň v příštích předvolebních měsících to očekávám," uzavřel.

Témata:  Martin Tesařík Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.