reklama

„Zkusme si představit, že by se Evropa chovala rozumně: Chránila své hranice, nepouštěla sem miliony ilegálních migrantů, nedovolila by, aby se po Evropě pohybovaly celé 'národy' cizích lidí, o nichž nic nevíme – ale víme to, že mnozí z nich, podporují radikální islám a schvalují teroristické akce. Že by dokázala zasáhnout proti všem, kdo podporují terorismus," píše na svém facebookovém profilu předseda občanských demokratů.

V takové situaci by podle něj do Evropy byli přijímáni po bezpečnostním prověření jen lidé z uprchlických táborů, kterým jde doma skutečně o život, kteří se tu chtějí integrovat. „Pak se bavme o tom, komu ze Sýrie a podobných zemí chceme u nás poskytnout politický azyl. Jen nelida by řekl, že o tom nesmíme ani uvažovat," připouští Fiala.

Problém je, že v takové situaci Evropa není. „Jsme ve válce. Radikální islám s námi bojuje, nezvládáme přistěhovalecké vlny, Evropa nedokáže chránit bezpečnost Evropanů, zabíjí se na jihu Francie, v Paříži, Bruselu, Mnichově, islamisté útočí ve vlacích a všude možně. Terorismus má podporu v muslimských přistěhovaleckých komunitách. Evropa si s tím neví rady. Tvářit se, že to tak není, že to nesouvisí s radikálním islámem a s migrací, může jen pokrytec, levicový ideolog nebo nebezpečně naivní člověk," tvrdí.

Za této situace proto podle něj není dobré přijímat uprchlíky podle evropských kvót. „Je to postoj nejen rozumný, ale i lidský. Prvním úkolem státu je zajistit bezpečnost vlastních občanů, všechno ostatní je méně důležité. U nás se (ještě) bát nemusíme. Stát se musí chovat tak, aby to tak zůstalo," dodává Fiala.