Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlická krize na ústupu? Do Evropy prý přijde méně migrantů, ale...

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka (OPU), který se odvolává na data UNHCR, bude letos počet uprchlíků, kteří se snaží dostat do Evropy, patrně nižší než loni. Dodal ale, že více lidí na cestě zemře.

Ze statistik vyplývá, že počet pohřešovaných nebo mrtvých za první pololetí letošního roku blíží celkovému počtu za rok 2015.

"Po uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem se počet příchozích do Evropy jednoznačně snížil," uvedl Rozumek. Turecko se v této dohodě z letošního března zavázalo k tomu, že zastaví nekontrolovanou vlnu uprchlíků, kteří se přes moře snaží nelegálně dostat do Řecka.

Loni na nebezpečné cestě zemřelo dle dat UNHCR 3700 lidí. Od začátku roku 2016 je mrtvých nebo pohřešovaných téměř 3200. "Příchozích bude pravděpodobně méně, ale mrtvých bude víc," soudí Rozumek.

Podle statistik UNHCR ještě letos v březnu přišlo přes moře do Evropy více lidí než za stejný měsíc v roce 2015. Od dubna se však situaci obrátila a počet uprchlíků klesá v řádu desetitisíců. Například loni v červenci UNHCR zaznamenalo 78.400 lidí, letos jich bylo 25.200.

Rozumek poznamenal, že ubylo zejména těch, kdo připlouvali z Turecka do Řecka. "V případě Itálie se ta čísla mnoho nezměnila," řekl.

Témata:  uprchlíci Martin Rozumek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy