Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opilců za volantem radikálně ubylo. Stát plánuje ještě více přitvrdit

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čeští řidiči se ukáznili - mnohonásobně ubylo obětí, nehod i přestupků, při kterých figuroval alkohol. I přesto stát proti alkoholu za volantem ještě přitvrdí. Jednou odebraný řidičák už nebude tak lehké získat zpět a leckdo ho už nezíská nikdy. Informuje o tom dnešní Právo.

Pod vlivem alkoholu způsobili loni řidiči v Česku 4500 nehod, při nichž zemřelo 62 lidí a 2200 bylo zraněno. Za letošní první pololetí si alkohol za volantem vyžádal jen 11 mrtvých a výrazně ubylo i přestupků a trestných činů spojených s alkoholem či drogami. Přesto chce ministerstvo dopravy (MD) vůči alkoholu za volantem přitvrdit.

Do chystaného nového bodového systému ministerstvo dopravy zařadí ustanovení, že motoristé, kteří přijdou kvůli alkoholu či drogám o řidičské oprávnění, ho nedostanou zpět, když lékař dospěje k závěru, že jsou na návykových látkách závislí. Budou se pak muset léčit.

Nyní je podmínkou pro vrácení řidičského oprávnění kromě absolvování testů v autoškole pouze zdravotní posudek, který provádí praktický lékař, nikoliv speciální vyšetření u odborníka na závislosti. To se ale má změnit.

Jak vyplývá z centrálního registru řidičů, v prvním pololetí docházelo v silničním provozu denně v průměru k 37 přestupkům či trestným činům spojených s alkoholem či jinými návykovými látkami. "Celkem šlo za leden až červen o 6712 případů, zatímco za stejné loňské období jich bylo 12 226," sdělil mluvčí MD Tomáš Neřold. Ve více než polovině těch letošních případů měli řidiči v krvi přes jedno promile alkoholu, a dopustili se tak trestného činu.

Témata:  řidiči Ministerstvo dopravy České republiky alkohol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy