Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Integrace nefunguje, podívejte se na Turky v Německu, spustil ostře Babiš

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha – Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se rozhodl poučit komentátora listu Právo  Thomase Kulidakise. Ten totiž v jednom ze svých komentářů Babišovi vysvětloval, že na vnější hranici schengenského prostoru nelze postavit plot, protože ji většinou tvoří moře. A šéf české státní kasy se mu proto vše rozhodl detailně vysvětlit.

Šéf hnutí ANO uznává, že v tomto bodu má komentátor pravdu, dodává ale, že mu „zřejmě při přemýšlení uniklo, že opakovaně mluví hlavně o stavbě plotů na pevnině a o Řecku jako o dlouhodobě slabém místu EU, a to nejen kvůli migraci".

Babiš na Facebooku připomíná, že Řecko leží zcela izolovaně mimo zbytek Schengenu, což je v systému volného pohybu lidí naprostá anomálie. „Možná by stálo za to, aby se pan Kulidakis podíval na mapu Schengenu, a třeba mu přitom něco dojde. Například to, že to takhle nemůže pokračovat dál, tedy pokud celá Evropa nemá rezignovat na bezpečnost svých občanů. Přitom právě její zajištění je hlavní úkol všech politiků. Řecko v Schengenu by pro Evropu nebylo problémem, pokud by bylo schopné, ale také odhodlané bránit vnější hranici a pokud by mu v tom ostatní členské země pomáhaly," píše politik s tím, že se o to nikdo nesnaží.

Migranti by měli do Evropy přicházet na pozvání

I proto se nabízí ještě jedna varianta. „Druhou možností je vytvořit ze Schengenu celistvý prostor bez Řecka s plotem, který se na pevnině táhne od Baltu po Jadran, prostor, který přístup po moři brání vracením lodí a likvidací pašeráckých band, tak jak to dělá Austrálie. Řecko s hromadnou imigrací systematicky nebojuje, částečně i kvůli chronické korupci. Už v roce 2012 dostalo peníze na ploty a hot spoty, ale stavět je začalo podstatně později. Navíc dnes už je jasné, že hot spoty potřebujeme mimo EU, ještě než do ní migranti vstoupí, a to v Turecku, Tunisku nebo Libyi," připomíná Babiš.

A pokud nějaká evropská země o migranty stojí, měla by se podle něj samostatně a pečlivě rozhodovat, koho do své země pustí a za jakým účelem. „Na tom není nic nedemokratického; nakonec USA taky nikdo neobviňuje, že se chovají nedemokraticky nebo rasisticky, když si pečlivě vybírají, koho na své území pustí. Každý migrant by měl do Evropy přicházet na pozvání, měl by před vstupem na evropský kontinent přesně vědět, kam jde pracovat nebo kde mu dají azyl, ale to na základě svrchovaného rozhodnutí daného státu. Brzy by totiž Evropa, tak jak ji všichni známe, mohla přestat existovat. Sama Merkelová přiznala, že Islámský stát zneužívá migračního proudu k propašování teroristů do Evropy," píše český ministr financí.

Ani Turci v Německu se za 50 let neintegrovali

Poukazuje také na dění v Německu. „Nedávná demonstrace 40 tisíc v Německu žijících Turků na podporu tureckého prezidenta Erdogana, který nyní vydírá Evropu právě propouštěním běženců včetně teroristů z Islámského státu, navíc ukázala, že se ani tito lidé nedokázali integrovat do německé společnosti a vyznávat naše západní hodnoty. A to v Německu Turci žijí přes půlstoletí. Ploty na hranicích určitě nejsou ideálním řešením, jenže ideální bohužel není ani svět. Evropa prožívá imigrační krizi, kterou nezvládá. Od počátku krize se ve Středozemním moři utopilo 10 tisíc lidí a dalších 10 tisíc dětí zmizelo, pravděpodobně bylo prodáno na adopci," vypočítává.

Tomu všemu mohli prý mohli evropští politici zabránit, kdyby byli akční a uměli řešit krize. „Jen naivní relativisté jako pan Kulidakis a část bruselské garnitury mohou dokola přesvědčovat lidi, že taková doba prostě nevyžaduje krizová řešení. A ještě bych panu Kulidakisovi rád připomněl jednu věc: občané EU dnes, na rozdíl od něho, neřeší nějaké vyšší abstraktní hodnoty, ale jednu velmi konkrétní věc: svoji vlastní bezpečnost i bezpečnost svých rodin a blízkých. A právě o tu mi jde v první řadě," nebere si servítky šéf hnutí ANO.

Připomíná také, že EU silou zemím vnutila přistěhovalecké kvóty. „Vzhledem k nebezpečné situaci v Evropě je ale musíme striktně odmítnout. A spolu s námi by je měla odmítnout i celá Unie a imigrantům říct, že je nemůžeme přijímat. Pomáhat bychom jim měli v jejich vlastních zemích. To by měla být priorita Evropy. Rok a půl po vypuknutí migrační krize je stav stále stejný. Vždyť jen minulý týden 200 migrantů nelegálně překročilo hranici mezi Itálií a Francií v Mentonu. Není to snad jasný důkaz toho, že Evropa a komise nejsou schopny celou situaci zvládat a jen nečinně přihlížejí?" dodává ostře Babiš.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy