Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch chirurgů z Olomouce. Nová technika pomůže lidem s inkontinencí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Chirurgové z Urologické kliniky Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci hlásí velký úspěch, který pomůže mnoha pacientům s inkontinencí.

Vyvinuli novou techniku, která podstatně zvýšila kvalitu života lidem, kteří museli podstoupit robotickou operaci karcinomu prostaty. Významně totiž zabraňuje samovolnému úniku moči, který patří mezi nejčastější pooperační komplikace.

Olomoučtí odborníci v nové metodě zabraňují následnému úniku moči využitím svalů pánevního dna, které "zbyly" po odstranění prostaty. "Po odejmutí prostaty nařasíme svaly, které tam zůstaly, a vytvoříme z nich jakýsi límec, hamaku, který poslouží jako závěsná podpora. Díky ní se únik moči sníží na minimum," uvedl hlavní autor studie a spolutvůrce nové techniky Vladimír Študent jr. z olomoucké kliniky.

Odborníci tak původní standardní postup zachovali a doplnili jej novou technikou. "Vlastně jsme jen udělali to, co zatím nikoho nenapadlo - vrátili jsme svaly nazpátek a přitáhli je k močovému měchýři," doplnil přednosta urologické kliniky a člen autorského kolektivu Vladimír Študent starší.

Přínos nové techniky si ověřili urologové u dvou třicetičlenných skupin mužů s nádorem prostaty. Pacienti první skupiny podstoupili chirurgický zákrok s využitím nové techniky, u druhé skupiny se uskutečnila operace podle dosavadního postupu. "Když jsme obě skupiny porovnali, zjistili jsme, že pacienti z první skupiny dosáhli normální kontinence mnohem dříve, někteří i několik hodin po operaci. Do dvou měsíců jich bylo kontinentních 70 procent, zatímco u druhé to bylo jen 20 procent," uvedl hlavní autor studie.

Témata:  prostata muži Univerzita Palackého

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy