reklama

V Česku žije nyní asi 60.000 mužů s rakovinou prostaty. Každý den je zjištěno kolem 20 nových případů a čtyři muži tomuto nádoru podlehnou.

Kromě prevence rakoviny pomáhá masturbace také léčbě zánětů a bolestí prostaty, dále zlepšuje plodnost a má pozitivní efekt na rehabilitaci penisu, při poruchách erekce a předčasné ejakulaci.

Dle Michala Pohanky ze Sexuologického ústavu VFN může muž masturbovat jak často chce a může. "Není žádná ideální obecně platná frekvence, záleží na individuálním temperamentu, obecně lze říci, že pozitivní je několikrát týdně," doplnil Pohanka.

Podle přednosty Psychiatrické kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Jiřího Rabocha není masturbace škodlivá, pokud není na veřejnosti nebo nenarušuje partnerský vztah. "Na druhou stranu někdo, kdo často masturbuje, nemusí být ve vztahu spokojen," dodal.

Průzkum mezi 500 českými muži ukázal, že masturbaci považuje za pravidelnou součást svého života 80 procent dotázaných mužů. Tři čtvrtiny z nich mají stálou partnerku či partnera a masturbaci kombinují s pohlavním stykem.