Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud odmítl stížnost Student Agency kvůli pětimilionové pokutě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Student Agency

Brno - Dopravce Student Agency neuspěl s ústavní stížností proti pětimilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Firma zneužila dominantního postavení na lince Praha-Brno.

Ústavní soud stížnost odmítl bez veřejného jednání koncem července jako zjevně neopodstatněnou. Připomněl, že zákonnost rozhodnutí ÚOHS byla přezkoumána už předchozími soudy.

Případ se týká situace na trhu z let 2007 a 2008. Student Agency snížila ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou přepravu na 50 korun, později zavedla cenu 95 korun. Podle ÚOHS bylo cílem tohoto jednání vyloučit z trhu konkurenční dopravní společnost Asiana.

Antimonopolní úřad původně Student Agency vyměřil pokutu přes šest milionů korun, kterou následně snížil. Případ pak měl na stole Krajský soud v Brně. Nejdříve pokutu zrušil, ale loni v září ji potvrdil poté, co ÚOHS vyhověl Nejvyšší správní soud. Ten po odvolání firmy rozhodl podruhé ve prospěch antimonopolního úřadu.

Po případ bylo klíčovou otázkou vymezení posuzovaného trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Krajský soud v Brně ve svém prvním rozhodnutí tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency. Loni ale svůj postoj změnil.

Témata:  Ústavní soud ČR Student Agency 1 ÚOHS

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.