Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak skončí Nemocnice na Bulovce? Praha má plán

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Stát by měl Nemocnici Na Bulovce buď celou koupit, nebo svůj díl přenechat Praze, která je už nyní většinovým vlastníkem areálu. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl pražský radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO).

"Velmi bych uvítal, kdyby Praha výhledově měla nějaké významné aktivum ve zdravotnictví," řekl Lacko. Z magistrátní posudků ČTK zjistila, že hodnota nemocnice a přilehlých pozemků je více než miliarda korun.

Donedávna ztrátovou nemocnici provozuje ministerstvo zdravotnictví. Jeho vyjádření ČTK zjišťuje. Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní i pavilon, jehož přestavba vyšla na skoro 400 milionů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let. Areál si totiž žádá opravy a investice za stovky milionů korun. Už dříve se z neoficiálních zdrojů proslýchalo, že je ve hře právě i prodej nemocnice.

Vedení města podle Lacka ale musí ze všeho nejdříve vypořádat smluvní vztahy s provozovatelem nemocnice. Po nemocnici bude chtít vyšší nájemné, ta ale se zásadním navýšením dlouhodobě nesouhlasí. Městu ročně posílá symbolických 10.000 korun a od loňského roku navíc sedm milionů za opravený pavilon.

Témata:  Praha Fakultní nemocnice Bulovka Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.