reklama

Podle zástupců hoteliérů a restauratérů OSA svoji strategii zakládá na monopolním postavení, možnosti diktovat ceny a na vymahatelnosti dvojnásobných sazeb při nezaplacení licence. "Jejich přístup vůči provozovatelům hotelů a restaurací je nátlakový a nedá se hovořit o rovnocenném smluvním obchodním vztahu, jak to mnohdy prezentuje ministerstvo," uvádí AHR ČR v tiskovém prohlášení.

Asociace tvrdí, že kolektivní správci vybírají od provozovatelů ubytovacích zařízení vyšší odměny, než na jaké mají nárok podle autorského zákona. "Autorské svazy mají dle současného zákona povinnost dodržovat maximální výši požadovaných odměn 90 korun za pokoj za měsíc. Podle sazebníků však žádají mnohem více," upozorňuje AHR ČR.

Hoteliéři rovněž nesouhlasí s tvrzením předsedy představenstva OSA Romana Strejčka, že sazby v Česku patří k nejnižším v Evropě. "Již v režimu maximálního limitu 90 korun jsou sazby naopak jedny z nejvyšších v EU, navíc v porovnání s reálným ekonomickým přínosem užití děl a výkony služeb stravování a ubytování v ČR jsou požadované odměny zcela nepřiměřené," tvrdí asociace.

Podle středečního vyjádření OSA autoři hudby v ČR inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě, což bude platit i po plánovaném navýšení. "Jsem přesvědčen, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie," uvedl Strejček.

AHR ČR vznikla v roce 2006 sloučením profesních sdružení HO.RE.KA a Národní federace hotelů a restaurací. V současné době má 1250 členů.