Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Houby rostou ve velkém, zkuste tyhle recepty

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Hříbky, babky, holubinky i masáky. Houby rostou ve velkém a v lesích je vidět mnoho spokojených houbařů s plnými košíky. Letošní počasí houbařské sezóně přeje. Pokud také doma máte lahodný úlovek, připravte si z něj chutný pokrm.

Houby mohou být nejen chutným zpestřením vašeho jídelníčku, ale i součástí zdravého stravování. Pro vysoký obsah bílkovin jsou ve vegetariánské stravě vhodnou náhradou masa. Čerstvé houby mají nízkou energetickou hodnotu, podobně asi jako zelenina. Obsahují až 90 procent vody, rostlinné bílkoviny, sacharidy a minimum tuků. Důležitý je i vysoký podíl vlákniny a esenciálních aminokyselin. Z vitamínů mají zejména B1, B2 a C, provitaminy A a D.

Houbám se v kuchyni meze nekladou. Ať si už udusíte houby čerstvé, použijete je do omáčky nebo necháte vysušit na horší časy, jejich chuť a aroma dodají jídlům vynikající šmrnc. Vyzkoušejte naše recepty.

Houbový tatarák

Potřebujeme: 500 gramů najemno nakrájené směsi tvrdších druhů hub, 1 žloutek, 1 kávovou lžičku drceného kmínu, sůl, mletý pepř, 1 kávovou lžičku sladké červené papriky, 2 polévkové lžíce kečupu, 1 kávovou lžičku slunečnicového oleje, česnek, topinky.

Příprava: Do hrnce dáme olej a nadrobno nakrájenou směs různých druhů hub, osolíme, přidáme drcený kmín, promícháme a počkáme 10 min. Směs řádně podusíme a následně z ní za stálého míchání odpaříme vodu. Dušenou směs hub necháme vychladnout.

Připravíme si topinky s česnekem. Do vychladlé směsi hub přimícháme všechny ingredience, jako do pravého tataráku. Směs natřeme na teplé topinky.

Houby v pivu

Potřebujeme: 200 gramů hříbků, 1 vejce, 2 dl piva, 100 g hladké mouky, olej, sůl. Příprava: Z piva, mouky a vejce uděláme těstíčko, osolíme a houby v něm namáčíme, smažíme v rozpáleném oleji.

Houbový krém

Potřebujeme: 200 g houbové směsi (hříbky, lišky, hlíva ústřičná), 100 g másla, 2 ks jarní cibulky, 3 dcl dezertního vína, 500 ml zeleninového vývaru, 1 kelímek šlehačky, 2 žloutky, sůl, mletý pepř, petrželovou nať.

Příprava: Na másle opečeme jemně nakrájenou jarní cibulku, přidáme na větší kousky nakrájené houby a krátce orestujeme. Nesolíme, aby houby nepustily vodu. Pár opečených hub si dáme stranou. Na zbylé houby dáme víno a vývar a pod pokličkou povaříme 15 minut. Na závěr zjemníme šlehačkou rozšlehanou se dvěma žloutky, rozmixujeme, můžeme procedit a necháme ještě krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a zjemníme máslem. Podáváme posypané petrželkou s opečenými plátky veky.

Témata:  houby vaření recepty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy