Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čapí hnízdo moc lidí nezajímá. Třetina obyvatel je ale přesvědčena, že se jedná o podvod

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jak ukázaly nové průzkumy agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi, v kauze Farmy Čapí hnízdo šlo podle 30 procent lidí, kteří jsou o případu povrchně obeznámeni, zřejmě o podvod a porušení zákonů. Anketa také zjistila, že se o věc značná část veřejnosti nezajímá.

Šestatřicet procent lidí za ní nevidí podvod, ale nemorální chování a využití skulin v zákoně. Čtvrtina občanů považuje celou kauzu jen za kampaň, která má Babiše zdiskreditovat. Podle sociologa Medianu Daniela Prokopa je zájem lidí o kauzu ale poměrně malý a jen 39 procent občanů podrobně ví, o co v ní jde.

Se znalostí kauzy však stoupá kritičnost jejího hodnocení. Mezi lidmi, kteří jsou s ní podrobně seznámeni, je 77 procent přesvědčeno, že to byl podvod, řekl ČT Prokop.

O tom, že kauza je vykonstruovaná, jsou podle Prokopa častěji přesvědčeni voliči ANO. Ostatní jsou kritičtější a většinou ani nevěří, že Babiš kauzu vysvětlí.

Čapí hnízdo patřilo do konce roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost dosáhla na dotaci, kterou by firma z koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišovy skupiny.

Témata:  průzkumy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy