reklama

Kauzu Čapí hnízdo označil za bezprecedentní, masivní, manipulativní a pečlivě naplánovanou a načasovanou kampaň. "Má jediný cíl, abych skončil ve vládě a vůbec abych skončil v české politice," prohlásil Babiš.

Za dva roky, co je ve vysoké politice, podle Babiše "už pochopila i tradiční zdejší politická nomenklatura", že nelže, nekrade, nejde nikomu na ruku a nikdo ho nemůže zkorumpovat, ani hazardní lobby. "To je ten důvod, proč tu máme nyní tu pseudokauzu," řekl Babiš. Chtěl by, jak řekl vědět, kdo kampaň platí. Kdyby ji chtěla dělat Farma Čapí hnízdo, vyšla by podle něho na 300 milionů korun.

V další časti projevu se Babiš kauze vůbec nevěnoval

Zmínil třeba privatizaci v 90. letech, Harvardské fondy, případ lehkých topných olejů a další tehdejší kauzy. "Vy byste to nechali rozkrást," řekl a obracel se jmenovitě na dlouholetého poslance ODS Marka Bendu. Připomněl problémy s kontrolou čerpání evropských fondů za vlády Petra Nečase (ODS), v níž řídil ministerstvo financí nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Největší ostudou Bruselu jste byli vy," prohlásil.

Z kauz z této doby mluvil například o případu špatných úvěrových smluv České exportní banky a kritizoval církevní restituce, když náhrada církvím za nevydaný majetek je podle Babiše nadhodnocená. Ministr se vrátil i k "solárním spekulantům".

Opřel se taky do bývalého předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Na dotacích podle Babiše dostal 150 milionů korun, ministr zmínil například taky privatizaci karlovarské Becherovky a Schwarzenbergovy vztahy s finančníkem Zdeňkem Bakalou, jenž je taky svázán s privatizací černouhelných dolů OKD.

"Stále si stojím za tím, že lze ministerstvo financí řídit jako firmu," uvedl Babiš. Kalouska kritizoval za to, že podle něho stát zadlužil. Na Kalouskovu adresu Babiš taky řekl, že je symbolem korupce. Předsedající Jaroslava Jermanová (ANO) ho kvůli tomuto vyjádření, které ale nezaznělo ve Sněmovně poprvé, upozornila, ať nesklouzává k osobním útokům.