Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akcionáři Čapího hnízda? Moje děti a bratr partnerky, oznámil po dvou hodinách Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Po dlouhém projevu před poslanci nakonec ministr financí a majitel Agrofertu Andrej Babiš oznámil, kdo v problematických letech vlastni Farmu Čapí hnízdo. V době, kdy farma získala dotace, podle něj patřila jeho dvěma dospělým dětem a bratrovi jeho partnerky.

Babiš to dnes řekl poslancům při mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, kterou ke kauze vyvolala pravicová opozice. Ministr trvá na tom, že žádný dotační podvod nespáchal. V době získání dotace měla firma Farma Čapí hnízdo anonymní akcie.

„Zároveň se omlouvám veřejnosti za to, že jsem se vyhýbal odpovědi na otázku, kdo jsou akcionáři farmy. Nepředpokládal jsem, že tento skvělý projekt pro veřejnost, za který by měla být v Bruselu Česká republika pochválena, bude zneužit proti mně," prohlásil Babiš.

Upozornil, že dotace byla přidělena podle platných pravidel. Jména akcionářů dříve nechtěl prozradit, protože prý nechtěl ohrozit svoje děti. „Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně, nemohl jsem říct pravdu, toto přece musí každý rodič pochopit," vysvětloval.

Babiš řekl, že bude v politice pokračovat. „Není důvod, aby naše koaliční vláda nefungovala dál," prohlásil ministr s tím, že to závisí i na koaličních partnerech.

Opozici ale takové vysvětlení nestačilo, Předseda ODS Petr Fiala mu například v reakci na Babišův velmi dlouhý projev položil otázky, které považuje za zásadnější než to, kdo byl v době přidělení dotace vlastníkem farmy. To stejné zopakoval i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Bez ohledu na to, kdo farmu vlastnil, jde podle něj o to, že se dopustil manipulace, aby dosáhl na dotace pro malé a střední podnikatele.

Témata:  Andrej Babiš Miroslav Kalousek Petr Fiala

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy