Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a uprchlíci? Nebo Babiš a Zeman? Exposlanec ČSSD rozebral ministra financí

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Někdejší poslanec a člen ČSSD Karel Machovec rozebral styl, kterým jedná ministr financí Andrej Babiš v otázce odmítání uprchlíků. Některé věci ho mírně zarazily.

"Věrný svému populistickému stylu odmítá Andrej Babiš kvóty na uprchlíky, které přes odpor České republiky schválila Evropská unie. Jenomže rozhodnutí o kvótách je rozhodnutím rady ministrů a má svojí závaznost, a to i přes důrazně negativní stanovisko ČR a některých dalších států," zamyslel se poslanec.

Dodal, že demokracie je taková, že jsme občas přehlasováni. "Stává se to, i když třeba máme rozumné stanovisko a možná i správné stanovisko. Náš boj proti kvótám nám dává právo využít všechny legitimní cesty, které nám členství v EU poskytuje, a to včetně zvážení, zda chceme v takovém společenství zůstat. Evropská unie musí projít zásadní politickou reformou, především omezit moc nevolených byrokratických struktur, v mnoha případech reprezentovaných lidmi, o jejichž morálním a politickém charakteru lze úspěšně pochybovat," podotkl na webu strany.

Doplnil ale, že ať už jsme součástí EU, či nikoliv, nezbývá nám, než postoje Evropské unie respektovat. "Prostě platí, že pokud jsme si dobrovolně vybrali účast v nějakém společenství, tak to má vždy dvě strany mince, rub i líc, tedy příjemnou i nepříjemnou tvář. Chápu rozhořčení pana ministra financí nad tou mrzkou a neefektivní demokracií – ve své straně se demokratickými principy neřídí a ani to ostatně neměl nikdy v úmyslu. Dokonce na parlamentní půdě nepokrytě naznačuje, že mu ta „demokratická" žvanírna vadí a aktivně se snaží o omezení demokratické diskuze ve prospěch oligarchického rozhodování jednoho, snad, moudrého a osvíceného," tvrdí.

Ve vyjádření ministra Babiše je ale podle exposlance patrná i jeho snaha zavděčit se panu prezidentovi, který již dříve ústy svého mluvčího vyslovil velmi podobné teze. Ta je prý vedena snahou poněkud napravit si v jeho očích pošramocenou reputaci v důsledku jeho postoje v „policejní" krizi.

"Ovšem vzhledem k minulým postojům pana Babiše k řešení uprchlické krize se nelze ubránit dojmu z účelového populismu a nadbíhání veřejnému mínění před krajskými volbami. Je nebetyčný rozdíl mezi populistickým politikem a státníkem, který není zmítán větry změn veřejného mínění, ale je schopen sledovat a prosazovat smysluplnou politickou vizi a strategii. Pouhá jazyková vybavenost z politika ještě státníka nedělá, i pitomec může prokázat svoji hloupost v mnoha jazycích, zatímco většina velkých myslitelů a filozofů psala převážně ve svém národním jazyce," tvrdí.

"Ale možná panu ministru financí křivdím a třeba se zítra dočtu, že Andrej Babiš a jeho firmy stejně zásadně a nekompromisně odmítají dotace poskytované tou nekompetentní Evropskou unií, která nám jenom diktuje a nařizuje. A pokud se toto rozhodnutí bude týkat i jeho firem, pobírající dotace v zahraničí, pak bude v mých očích prvním důsledně jednajícím politikem, kde se slova nerozcházejí s činy a to bez ohledu na svůj soukromý profit. To by tedy státnické bylo. Tak uvidíme. Někdy i zdánlivě šílené a fantaskní předpovědi vycházejí," uzavřel.

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy