reklama

Autory analýzy jsou think-tank Evropské hodnoty a česká společnost Semantic Visions. "Studie mapuje, jak moc a jak často byli vybraní evropští lídři vykreslováni ruskou domácí propagandou. Bylo analyzováno 59 milionů textů z ruskojazyčného prostoru mezi lednem 2014 a květnem 2016," uvádí sami autoři.

Studie například ukázala, že Kreml vnímá německou kancléřku Angelu Merkelovou jako svou hlavní oponentku. Představitelé stěžejních institucí EU jako Federica Mogheriniová, Donald Tusk nebo Jean-Claude Juncker mají v domácí ruské propagandě řádově menší váhu.

Ze závěrů studie, která je k nahlédnutí zde, také vyplývá, že evropští lídři, kteří jsou ke Kremlu submisivní, jako je právě například český prezident Miloš Zeman, jsou vykreslováni mnohonásobně častěji. "Vladimir Putin totiž své domácí publikum potřebuje přesvědčovat, že není izolován a i v Evropě má spojence," tvrdí autoři.

"Pokud porovnáme množství pozornosti ruské propagandy v kontextu velikosti zemí, které daní lídři reprezentují, Miloš Zeman je sedmkrát více nadreprezentován, než Angela Merkel. A to i přesto, že Zeman nemá ani zlomek exekutivních pravomocí co německá kancléřka," uvádí dále autoři studie.

Český prezident je podle nich domácí ruskou propagandou využíván zejména v momentech, kdy se tvrdě vymezí vůči spojencům ČR – například proti americkému velvyslanci.