Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostové měst a obcí budou demonstrovat před sídlem OSA

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Starostové měst a obcí budou 22. září demonstrovat před sídlem Ochranného svazu autorského (OSA). Chtějí tím vyjádřit svůj nesouhlas se zvýšením poplatků za autorská práva k hudbě, s nímž OSA pro příští rok počítá.

ČTK o tom dnes informovalo Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR). Zástupci sdružení kvůli tomu už dříve podali stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a na ministerstvo kultury. OSA považuje sazby autorských odměn pro rok 2017 za přiměřené.

Hudbu obce pravidelně využívají na různých slavnostech, zní třeba i ve školách nebo domovech, které obce zřizují. Zvýšení až o 50 procent pro příští rok považuje sdružení samospráv za enormní a neodůvodněné.

Podle svazu ale autoři hudby v ČR inkasují jedny z nejnižších autorských odměn v Evropě, což bude platit i po navýšení. "Jsem přesvědčen, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Navýšením sazeb chceme pouze zmírnit pokřivení trhu, který historicky platí nejnižší sazby v porovnání se zahraničím. Není žádný důvod k tomu, aby se autorům hudby dostávalo v České republice nižší míry ochrany práv, než je běžné v drtivé většině zemí Evropské unie," uvedl už dříve předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Podle sdružení samospráv je ale situace v Evropě velmi různorodá a sazby jsou například ve Švýcarsku, na Slovensku a v dalších evropských zemích srovnatelné, nebo dokonce nižší než v ČR. "Argumentace OSA, že musí poplatky zvýšit, protože chrání práva i zahraničních autorů, tak zjevně pokulhává," uvedl místopředseda sdružení a starosta obce Křižánky Jan Sedláček.

Témata:  OSA obce ÚOHS

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy