Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS odmítl dovolání: Trest za vraždu podnikatele ve Vlkoši platí

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Brno - Vincenc Ščerbák a Milan Stavinoha si za vraždu podnikatele ve Vlkoši na Hodonínsku odpykají 17 a 13 let, Nejvyšší soud jejich dovolání zamítl.

NS jejich dovolání považoval za zjevně neopodstatněná, sdělila na dotaz ČTK Simona Tesařová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který případ řešil v prvním stupni. NS zatím odůvodnění nezveřejnil. Po odmítnutí dovolání zbývá odsouzeným jako poslední mimořádný prostředek ústavní stížnost.

Přísnější trest dostal Ščerbák, který podle rozsudku usmrtil podnikatele (†36) v areálu vlkošského družstva devíti výstřely z pistole. Mírnější trest za pomoc k vraždě si má odpykat Stavinoha, který muže do družstva vylákal.

Oba obžalovaní vinu popírali. Podle pravomocného verdiktu ale o jejich zodpovědnosti za smrt podnikatele nejsou pochybnosti. Usvědčily je například stopy krve a zplodin střelby.

Vražda se odehrála v září 2013. Stavinoha vylákal podnikatele do družstva, tam na něj Ščerbák vypálil z pistole několik ran. Tělo našli po několika hodinách pracovníci zemědělského areálu. Stavinoha se Ščerbákem po činu nasedli do aut a odjeli do Prahy a Olomouce. Motivem činu byly zřejmě spory o peníze.

Témata:  vražda Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy