Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínská výzdoba Prahy rozdělila republiku. Mnohým připomínají komunistické oslavy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: CzechTourism.com

Praha - Pražané se dnes probudili do slavnostně ověnčeného města, které tak trochu vyvolalo vzpomínky na normalizační komunistické oslavy. Od rána na "českých" sociálních sítích lidé sdílejí fotky lamp ověšených českými a čínskými vlajkami a vysmívají se jim. Ty čínské totiž vypadají podobně jako někdejší vlajka SSSR...

Ulice Prahy, zejména ty mezi letištěm a Pražským hradem jsou zaplaveny billboardy v čínštině a čínskými a českými vlajkami (fotografie zde). Mnoho lidí si při tom pohledu poněkud bizarně vybavilo oslavy komunistických svátků nebo povinné vítání komunistických potentátů. Není divu - čínské rudé vlajky vypadají velmi podobně jako někdejší sovětská.

Vlajky a billboardy budou vítat čínského prezidenta Si Ťin-pchinga při jeho návštěvě Česka příští týden. Ukázalo se ale, že nejde až tak o spontánní akci české strany. O povolení k umístění vlajek na veřejných lampách požádala magistrát čínská ambasáda. Náklady zase hradí česko-čínská komora.

Vlajky ještě možná nevisely všechny a lidé začali jejich fotografie mohutně sdílet na sociálních sítích. A s patřičně rozvášněnou debatou. S kritikou se ozval například i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. "Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště v případě, že se jedná o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah," sdělil prostřednictvím svého mluvčího.

Zastánci nezvyklé výzdoby naopak argumentují tím, že stejně ulice stejně vyzdobené čínskými vlajkami vítaly čínského prezidenta například v Londýně či New Yorku.

Témata:  Praha Čína

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy