Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová čísla: Na čem ušetříme a co naopak zdražilo?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců nezměnily, ceny stavebních prací vzrostly o 0,1 %, informuje Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců klesly o 1,2 % a tržních služeb o 1,1 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 6,8 % a průmyslových výrobců o 4,0 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,1 % a tržních služeb o 0,2 %.

V průmyslu se v červenci snižovaly zejména ceny koksu a ropných produktů, zlevnila také elektřina a plyn, potraviny, nápoje a tabák. "Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií o 8,6 procenta," uvedl ČSÚ. Ceny se naproti tomu zvýšily u vody či nábytku.

V zemědělství klesly ceny v rostlinné výrobě o 5,8 procenta, v živočišné výrobě o 8,1 procenta. Zlevnily obiloviny, olejniny, mléko a vejce, zdražily naopak brambory, ovoce, drůbež a jatečná prasata.

Ceny stavebních prací se zvýšily o 1,1 procenta, stejně jako v červnu po zpřesnění čísel. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře v červenci zpomalily meziroční růst na 0,2 procenta po červnových 0,3 procenta. Zdražily poštovní a kurýrní a také reklamní služby.

Statistici dnes zveřejnili také vývoj cen v zahraničním obchodu za červen. Meziročně ceny vývozu klesly o 3,8 procenta. Největší vliv mělo zlevnění strojů a dopravních prostředků způsobené zejména posílením koruny k euru. Nejvýrazněji byl pokles cen u minerálních paliv o 14,6 procenta.

Témata:  ceny zboží Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy