reklama

Podle psychologa nesouvisí napětí v Evropě pouze s teroristickými útoky a jinými násilnými činy, ale i se způsobem, jakým se o nich píše v médiích. Evropa tak podle něj jednoduše trpí snahou medializovat vše negativní, co se stane.

"Bylo období, kdy jsem si myslel, že média budou psát i o tom, že nějaký uprchlík ukradl pomeranč. Dnes se zkrátka informuje o každé potyčce, která proběhne, a to, co novináře první zajímá, je, jestli byl útočník muslim," uvedl v pořadu Události, komentáře.

To prý ale nelze hned jednoznačně určit. Policie totiž prověřuje všechny možné varianty motivace útoku, což nějakou dobu trvá. V této souvislosti upozornil, že útoky, o nichž média v poslední době informovala, byly spíše zločiny spáchané psychicky nemocnými lidmi či jedinci na okraji společnosti, než teroristy.

"Pokud už využijí legendu Islámského státu, tak proto, aby to bylo více vidět," tvrdí Voska a dodal, že v 90. letech se ve východní Evropě dělo více násilných trestných činů, než dnes. Jen o nich nebylo tolik vidět.