Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KDU-ČSL podporuje reorgahizaci OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Reorganizaci zadlužené společnosti OKD podporuje i vedení lidovců. Podle místopředsedy KDU-ČSL a Sněmovny Jana Bartoška je krok, o kterém rozhodli minulý týden věřitelé firmy, správný.

Návrh reorganizace však podle něj musí obsahovat vyčíslení nákladů na útlum těžby v dolech včetně způsobu, jakým bude hrazen. Zdůraznil také, že po dobu přípravy plánu reorganizace se nesmějí snižovat platy horníků a musejí mít zajištěnou stabilní práci.

Rezort práce a sociálních věcí by měl podle Bartoška představit plán rekvalifikací a to, jak bude propouštěným horníkům nabízet volná místa. Ministerstvo práce nebo ministerstvo pro místní rozvoj by pak prý mělo zpracovat návrh, jak těmto lidem zajistit dostupné bydlení, pokud se budou za prací stěhovat.

Díky rozhodnutí o reorganizaci bude moci OKD dál těžit uhlí. Stát poskytne společnosti úvěr až 700 milionů korun, smlouva byla uzavřena v pondělí. Její součástí je i to, že stát dosadí do OKD vlastního finančního a provozního ředitele.

Témata:  Jan Bartošek OKD

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy