Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do babyboxu byl odložen zdravý chlapeček. Jedná se už o 140. dítě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha – Před několika dny narozeného chlapečka dnes někdo odložil do babyboxu v pražském Hloubětíně. Podle lékařů je chlapeček zdravý. Po celé zemi je 70 babyboxů, kam mohou lidé anonymně umístit své zpravidla novorozené dítě. Babybox v Hloubětíně je nejstarší.

Celkový počet dětí nalezených v babyboxech tak dosáhl 140, informoval ČTK jejich zakladatel Ludvík Hess.

Chlapce odložil do schránky neznámý člověk dnes kolem 15:45. „Dítě je úplně v pořádku, čisté a hezky oblečené," informoval Hess. Jde o 23. dítě, které bylo nalezeno v hloubětínském babyboxu.

Babybox funguje téměř jako novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Toto zařízení má i své kritiky. Babyboxy podle nich odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata:  BabyBox děti

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy