Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Pražském hradě projdou kontrolami tisíce turistů denně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Kontrolami na Pražském hradě každý den projdou tisíce turistů. Jen platících návštěvníků v průměru v posledních dnech na Hrad přišlo asi 8500.

Vyplývá to z údajů, které ČTK sdělil mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Během první poloviny letošního srpna si podle něj prohlédlo svatovítskou katedrálu o deset procent více turistů než loni.

Pražský hrad asi před dvěma týdny zavedl kontroly návštěvníků, kteří na Pražský hrad přichází. Musejí ukázat svá zavazadla a někteří musejí podstoupit i osobní prohlídku. Kvůli opatřením se na Hradě v některých chvílích tvoří dlouhé fronty.

Kolik lidí kontrolami projde, není z dostupných údajů zcela jasné. Podle Šebka si od 1. do 15. srpna na Pražském hradě koupilo lístek 127.451 lidí. Loni to ve stejném období bylo 115.281 návštěvníků. Na Hrad ale chodí denně tisíce dalších lidí, kteří si vstupenku do některých z placených částí nekoupí. Další si areálem krátí cestu Prahou. Celkové údaje hradních návštěvníků Šebek ČTK nesdělil. "Kvalifikované odhady nemůžeme v dané situaci zveřejňovat," uvedl.

Bezpečnostní opatření čelí kritice některých lidí či médií. Přidal se k nim třeba státní tajemník Tomáš Prouza, který na twitteru napsal, že "vyvolávání strachu je čím dál oblíbenější hra některých politiků". K fotografii turistů před Pražským hradem připsal, že "toto je úplně nový level".

Témata:  Pražský Hrad Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy