Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spoluvězeň Nečesaného mluvil u soudu: Doznal se mi k útoku na kadeřnic

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hradec Králové - Spoluvězeň Lukáše Nečesaného Jiří Funda dnes u hradeckého soudu uvedl, že se mu Nečesaný ve věznici doznal k útoku na kadeřnici v Hořicích. Krajský soud se pokusem o vraždu zabývá znovu, protože Nejvyšší soud loni zrušil původní rozsudek a propustil Nečesaného z vězení. Nečesaný dnešní výpověď spoluvězně označil za nesmysl. "Řekl mi, že neví, z jakého důvodu to udělal," tvrdil Funda, jehož k hradeckému soudu doprovodili těžkooděnci vězeňské služby.

Recidivista Funda si ve vězení odpykává pětadvacetiletý trest za ubodání dívky. Po dobu dnešního výslechu měl na hlavě kuklu, kterou zdůvodnil přítomností novinářů. "To je nesmysl, já jsem se nikomu nepřiznal, nikdy se k ničemu co jsem neudělal, nepřiznám," řekl Nečesaný.

Soud také citoval úřední záznam o výslechu Jiřího Fundy, který byl oproti dnešní výpovědi obšírnější. "Svěřil se mi, že byl nafetovaný, popsal, že vlezl do kadeřnictví, poškozená ho odmítla ostříhat a pak to udělal," uvedl v záznamu vězeň. Podle něj bylo na Nečesaném později znát, že je naštvaný, že se přiznal, potom se už o tom nikdy nebavili.

Dopoledne soud také četl úřední záznamy s výslechy několika spolužáků obžalovaného. "Po té události vím, že Lukáš říkal, že chce jít na policii jako svědek," vypověděla spolužačka. Někteří spolužáci vypovídali, že Nečesaný byl agresivní a také údajně lidem dlužil peníze, měl například problémy s placením peněz na maturitní ples.

Hradecký soud Nečesaného původně poslal na 16 let do vězení, vrchní soud trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud loni v květnu původní verdikt zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Královéhradecký krajský soud se případem začal znovu zabývat loni v září.

Napadená kadeřnice Nečesaného u soudu nově označila za útočníka, předtím si tím nebyla zcela jistá. Nečesaný, který tvrdí, že žena musela být napadena až po jeho odchodu, před soudem vinu znovu odmítl. Obžaloba uvádí, že se pokus o vraždu stal v únoru 2013 v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10.000 korun. Život jí zachránili lékaři.

Témata:  Lukáš Nečesaný pokus o vraždu soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy