reklama

Globus před několika lety zkoušel prodávat "křivou" zeleninu v několika hypermarketech, ale zájem zákazníků byl tehdy mizivý. "Nicméně i tak stále rozšiřujeme odběr ovoce a zeleniny od českých farmářů a v rámci naší dlouhodobé spolupráce od nich odebíráme veškerou produkci, tedy i výpěstky, které nevypadají dokonale a neodpovídají standardním kritériím," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Okurky a papriky, které nevyhovují standardům z estetických důvodů, začíná prodávat také on-line supermarket Rohlik.cz. Podle zájmu zákazníků je připraven sortiment rozšířit. "V nabídce jsou aktuálně papriky, které nevyhovují kvůli přílišnému zakroucení, nestandardnímu začervenání nebo drobnými povrchovými nedokonalostmi, a okurky, které nemají standardizovanou velikost či jsou pokroucené," uvedl obchodní ředitel Rohlik.cz Tomáš Jeřábek. "Ošklivou" zeleninu e-shop zlevnil na polovinu běžných cen.

Tento týden takovou zeleninu zařadil do nabídky Penny Market. "Prodej ovoce a zeleniny nestandardních tvarů začal v pondělí, v tuto chvíli je ještě příliš brzy hodnotit reakce zákazníků, nicméně doufáme, že budou jen pozitivní. Sortiment budeme rozšiřovat podle dané sezóny," uvedla dnes společnost.

Podle Anny Strejcové z iniciativy Zachraň Jídlo uvažují o prodeji křivé zeleniny i další obchodní řetězce, jejich jména však nechtěla zveřejnit. Iniciativa nyní bude sledovat, zda se prodeje nevzhledných výrobků dotknou byznysu s běžným zbožím v supermarketech, a zda se prodeje vyplatí i zemědělcům.

"Dala by se prodávat mrkev, kedlubny, které často končí na zaorání, květáky, kde se klade obrovský důraz na to, aby byly perfektní, ale jsou náchylné k jemnému zažloutnutí," vyjmenovala Strejcová další možné typy zeleniny, u které většinou chtějí obchodníci dokonalé zboží.