Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze zakázek SŽDC byla zrušena tři obvinění

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Trestní stíhání projektantské firmy Sudop, státem řízeného Výzkumného ústavu železničního (VUZ), a jednoho člověka v souvislosti s loňským zadávacím řízením na veřejné zakázky Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) bylo zrušeno. O kroku nejvyššího státního zastupitelství informoval server Aktuálně.cz.

V případu však nadále zůstává obviněno pět lidí a jedna firma, jejichž stížnosti zastupitelství zamítlo. U kterého z obviněných zastupitelství zrušilo stíhání, není podle serveru jasné.

Mluvčí úřadu Petr Malý uvedl, že zrušení stíhání ale neznamená, že by je policie nemohla znovu obvinit, pokud by při vyšetřování našla na nové důkazy.

Kauza se týká několika zakázek, které loni zadala SŽDC, protikorupční policie letos na jaře v souvislosti s tím obvinila tři firmy a šest lidí. Státní zástupce Ondřej Trčka tehdy uvedl, že stíhání se týká trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie.

Policisté kvůli zakázkám zasahovali v březnu v budově SŽDC v pražské Dlážděné ulici, zajímat se měli o stavební zakázky. Vyžádali si také materiály ke zhruba deseti výběrovým řízením.

Server Aktuálně.cz uvedl, že policie v kauze obvinila mimo jiné ředitele VUZ Antonína Blažka, obchodního ředitel projektantské společnosti Valbek Lukáše Hruboně, ředitele ústavu pro techniku a rozvoj Petra Kavána, obchodního ředitele Sudopu Petra Lapáčka nebo jeho asistentku Helenu Mazancovou.

Témata:  Nejvyšší státní zastupitelství Policie ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy