Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o čínské vlajky v Praze pokračuje. Muž odstřihl dvě z nich, policie ihned zasáhla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Praha - Policisté v noci na dnešek zadrželi muže (33), který ze sloupu veřejného osvětlení na Evropské třídě v Praze odřízl dvě vlajky. Nyní se řeší, zda se dopustil trestného činu, nebo jen přestupku.

Na Evropské třídě vedoucí od letiště do centra nyní visí čínské a české vlajky, v pondělí ve dvě hodiny po poledni přiletí na návštěvu Česka čínský prezident Si Ťin-pching.

Muž se k plastovým vlajkám dostal po štaflích. Policisté ho zadrželi chvíli poté, co vlajky odřízl. "Vyslýchán bude, až bude rozhodnuto, zda se jednalo o přestupek, nebo trestný čin," uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

Vlajky na Evropské kritizuje městská část Praha 6, vedení Prahy se podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) snaží zavděčit prezidentovi Miloši Zemanovi.

Kolář dnes s nočním odříznutím vlajek nepřímo vyjádřil souhlas. "V případě člověka, který dnes ‎v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak, než si postesknout jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá," sdělil ČTK v tiskovém prohlášení.

Podle Koláře jsou vlajky na Evropské výsměchem občanům, kteří si ještě pamatují na povinnou výzdobu československých měst sovětskými vlajkami v době komunistického režimu. "Státní symbol není reklama, česká vlajka není reklama na Čínu, lézt východním velmocem do zadnice se nám nevyplatí, protože přílišnou servilitu si vyloží jen jako naší slabost. Myslím, že s tím máme svých zkušeností až až," uvedl starosta Prahy 6.

Témata:  krimi vlajky Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:58

Sestra vůdce KLDR prohlásila, že země bude dál budovat ohromující a nejsilnější vojenské síly

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy