Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda o věku odchodu do důchodu nedohodne, tvrdí Babiš

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Současná koaliční vláda se na věku pro odchod lidí do důchodu nedohodne. Novinářům to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, který ve středu projedná vláda, považuje za populistický.

 Naopak předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka považuje návrh na stanovení maxima věku pro odchod do důchodu za rozumný a byl by pro co nejnižší úroveň, a to 65 let.

"Já si myslím, že není reálné předpokládat, že lidé budou schopni pracovat do 75 let tak, jak by to připadalo v úvahu pro nastupující nové generace. Jsem pro zastropování na pokud možno co nejnižší úrovni a 65 let je, myslím, rozumný návrh," sdělil dnes ČTK premiér.

O zavedení hranice postupného zvyšování věku pro odchod do důchodu bude rozhodovat vláda ve středu na své první schůzi po prázdninové odmlce. Ve hře jsou varianty 65 a 67 let. Propočítat dopady obou možností si na jaře přál Babiš. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prosazuje nižší hranici, vychází z předpokládané doby dožití. Návrh počítá se zavedením pětiletého cyklu předkládání zprávy o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci a na očekávaný populační a ekonomický vývoj.

"Je to populistický návrh z dílny paní Marksové, která navrhuje něco, co nastane až v roce 2030, a to tady bude ještě pět šest vlád. Takže je to návrh o ničem. Systém, který dnes máme, kdy se posouvá věk podle průměrného věku života, je v pořádku. Já myslím, že je to bezpředmětná debata, protože si myslím, že za naší koaliční vlády k dohodě nedojde. Je to zbytečná debata pro mě," uvedl Babiš.

Témata:  Andrej Babiš důchody vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy