reklama

Policisté hlídkují v okolí domu už druhý den, což ukazuje, že je situace vážná. Opatření ohledně bezpečnosti jihlavského státního zástupce, který včera ráno před svým domem našel vojenský granát, nepolevují.

Kriminalisté stále prověřují, jestli nastražený vojenský granát před domem nebyla výhrůžka a jestli vše nesouvisí s některým případem, který státní zástupce dozoruje. Elitní žalobce má totiž na starost ty nejzávažnější případy, které se na Vysočině stanou - vraždy, ozbrojené přepadení nebo vydírání.

On sám dnes poprvé promluvil, případ ale nechce jakkoli komentovat. "Rozhodně se k té záležitosti nebudu nikterak vyjadřovat," odmítl jihlavský zástupce.

Policisté i nadále čekají na výsledky expertíz. Ty určí, jestli byl granát funkční nebo ne - podle informací televize Nova ale vypadal velmi věrohodně. Jeho zkoumání může zabrat i několik dní. Kvůli vyšetřování také policie sestavila speciální kriminalistickou skupinu.

Granát navíc nemůže být jednoduše zlikvidován, protože pro kriminalisty představuje hlavní důkazní materiál. "Policisté stále zjišťují, jak se předmět na místo nálezu dostal," sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Opatření byla ale v pondělí rozhodně na místě. V domě byla kromě zástupce i jeho manželka a tři malé děti. Policie uzavřela celé okolí, evakuovány byly desítky lidí. Bezpečnostní opatření, která mají ochránit rodinu státního zástupce, mohou trvat i několik týdnů či měsíců.