Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lobbista Dalík musí nastoupit do vězení nejpozději 1. září, odpyká si čtyřletý trest

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Česká televize

Praha - Lobbista Marek Dalík dostal letos na konci května čtyři roky v kauze související s nákupem obrněnců pandur, do vězení by měl nastoupit nejpozději 1. září.

Soud vyhotovil pravomocný rozsudek ke konci letošního června. Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci dnes ČTK potvrdila, že byl Dalíkovi v těchto dnech rozsudek doručen. Je v něm i termín nástupu trestu. Dalík musí do vězení nastoupit nejpozději příští čtvrtek v 16:00.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl.

Soud Dalíka poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády.

Témata:  Marek Dalík věznice kauza: Steyr - Pandur

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy