Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze někdo poškodil desítky čínských vlajek

Praha, ilustrační foto
Praha, ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes v noci neznámý vandal tmavou barvou poškodil desítky čínských vlajek, které jsou po Praze rozmístěny v souvislosti s nadcházející návštěvou čínského prezidenta v České republice.

Policejní mluvčí Jan Daněk ČTK řekl, že výzdoba byla takto poškozena v Chotkově a v Evropské ulici, podle informací ČTK jsou ale vlajky poničeny i na dalších místech hlavního města.

Vlajky byly poškozeny například i v ulici Jelení a Mariánské hradby nedaleko Pražského hradu. Podle reportéra ČTK jsou na zemi poházená vyfouknutá vajíčka, která byla naplněna modrou a šedivou barvou.

Někdo je pak zřejmě házel na vlajky, kterou jsou rozmístěny ve výšce na sloupech veřejného osvětlení. Na sloupech jsou spolu ve dvojici vždy vyvěšeny česká a čínská vlajka, poškozeny jsou čínské vlajky. Mluvčí Daněk uvedl, že policie po pachatelích pátrá.

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Při návštěvě trvající do středy vedle se setká s českými politiky.

Podle úřadů bude nejdůležitějším výstupem z příjezdu Si Ťin-pchinga ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou, které by mělo do budoucna znamenat příliv čínských investic.

Témata:  Čína Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy