Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žalobkyně navrhla členům skupiny Ztohoven podmíněné tresty

Performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě obří červené trenky
Performeři ze skupiny Ztohoven vyvěsili na Pražském hradě obří červené trenky
Foto: Reprofoto

Praha - Státní zástupkyně Zuzana Baňová navrhla členům skupiny Ztohoven podmíněné tresty. Měli by také nahradit škodu, kterou svými činy způsobili.

Filipu Crhákovi, Matěji Hájkovi a Davidu Honsovi hrozí za krádež, poškozování cizí věci a výtržnictví až tři roky vězení. Umělci vinu nepopírají, hájí se však svobodou uměleckého projevu.

Pražský hrad požaduje 88.000 korun jako náhradu majetkové újmy, dalších 310.000 korun chce za nemajetkovou újmu.

Crhákovi a Hájkovi navrhla Baňová tresty v délce šest až osm měsíců se zkušební dobou na rok a půl. Pro Honse navrhla stejně dlouhý trest, zkušební dobu by u něj však prodloužila. Několikrát totiž byl ve výkonu trestu.

"Bylo by obrovskou náhodou, kdyby po stejné trase a ke stejnému místu šli v té době i jiní lidé, než obžalovaní," uvedla Baňová. Výše škody vyplývá z nákladů, které byly vynaloženy na náhradu nákladů oprav a standarty, upozornila žalobkyně. Podle ní si umělci museli být vědomi, že střechu mohou poškodit.

Řekla, že i svoboda projevu má svou zákonnou hranici. "Otázkou není, jaký projevili názor, ale jestli naplnili skutkovou podstatu trestného činu," uvedla.

Témata:  Ztohoven Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy