Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přijal české velvyslance, hovořili o migraci a sankcích

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě přijal české velvyslance. Mluvil s nimi o migraci z islámských zemích, protiruských sankcích a problémech, kterým momentálně čelí Evropská unie.

Zeman ve více než 20 minutovém projevu mluvil především o nebezpečí terorismu. Bezpečnostní situace se podle něj oproti loňskému roku zhoršila. Za hlavní důvod označil Islámský stát a poznamenal, že na červencovém summitu NATO ve Varšavě vyzýval, aby se aliance odhodlala ke společnému zásahu proti tomuto protivníkovi. Zaútočit by podle něj měla na mozek, nikoli na tělo.

Podle Zemana v minulosti v Evropě probíhala hlavně vnitrokontinentální migrace, kdy migrovali lidé s podobnou kulturou. Nyní je migrace interkontinentální a založená na odlišné kultuře.

V další části projevu Zeman mluvil o brexitu, který označil za chybu pro EU i Velkou Británii. "Nemůžeme si namlouvat, že na tom neneseme svou zodpovědnost," řekl.

Zeman velvyslance přijal v rámci jejich tradiční porady. Ta začala v pondělí na ministerstvu zahraničí. V Černínském paláci s českými diplomaty hovořili premiér Bohuslav Sobotka i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). V úterý se diplomaté zabývali ekonomickou diplomacií a rozvojovou pomocí a za přítomnosti státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzy (ČSSD) hovořili také o unijní agendě.

Témata:  Miloš Zeman velvyslanectví migrace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy