Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší žalobu akademiku Ošťádala na Zemana

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražský městský soud v září veřejně projedná první z žalob, kterou na prezidenta Miloše Zemana podali odmítnutí kandidáti na profesuru. Soudní senát se bude zabývat požadavkem Ivana Ošťádala a Univerzity Karlovy, kteří chtějí, aby soud Zemanovi uložil povinnost jmenovat fyzika Ošťádala profesorem. Nařízení jednání zjistila ČTK z databáze Infosoud.

Žaloby na prezidenta původně podali všichni tři muži, jimž Zeman loni v květnu odmítl podepsat jmenovací dekrety kvůli údajným závažným prohřeškům z minulosti. Vedle Ošťádala to byli Jan Eichler z Vysoké školy ekonomické a ředitel Národní galerie Jiří Fajt navržený Univerzitou Karlovou. Akademici argumentují tím, že zákon o vysokých školách prezidentovi odmítání podpisu neumožňuje. Navrhují proto vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil.

Ošťádalovou žalobou se soud začne zabývat 21. září, datum projednání Fajtova požadavku zatím nestanovil. Eichler svou žalobu před časem stáhl s tím, že se mu ve sporu nechce pokračovat. Svůj postup odmítl blíže komentovat, podle informací ČTK však soudu napsal, že další snahu o udělení akademického titulu od Zemana pokládá za "marnou a nedůstojnou", protože z prezidentových projevů je zřejmé, že "nerespektuje platnou právní úpravu a pohrdá právy nejen účastníků řízení".

Podle akademiků prezident svým otálením nerespektuje závazný pokyn vědecké rady a usnesení vlády z loňského dubna. Domnívají se, že svým jednáním narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem, a tím i samostatnost a nezávislost dotčených vysokých škol. Zároveň prý zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody.

Zeman uvedl v Ošťádalově případě jako důvod nepodepsání dekretu údajné kontakty se Státní bezpečností. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se pedagoga zastal s tím, že ze strany StB nebyl honorován ani využíván, jen v období 1983 až 1989 přijal několik zásilek. U Eichlera prezident zmínil působení v propagandistických útvarech československé armády, u Fajta pak jeho snahu o dohodu s Komerční bankou na tom, aby část sponzorského daru Národní galerii sloužila jako příspěvek k jeho ředitelskému platu.

Prezident zasáhl do jmenování profesorů už v květnu 2013, kdy odmítl jmenovat literárního historika Martina C. Putnu. Zeman později uvedl, že mu vadí, s jakým transparentem vystoupil Putna v Praze na pochodu homosexuálů.

Témata:  Miloš Zeman Univerzita Karlova

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy