Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud obdrží stížnost na zákon o hazardu

Harzard, ilustrační fotografie
Harzard, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) získala podporu 21 členů horní komory k podání ústavní stížnosti kvůli zákonu o regulaci hazardu. Ten mino jiné umožňuje ministerstvu financí blokovat weby.

Ministerstvo financí získá od začátku roku 2017 právo nařídit blokování webových stránek podezřelých, že nabízejí nepovolené hazardní hry. Podle kritiků to bude znamenat dodatečné náklady pro poskytovatele internetového připojení. Blokování navíc půjde nich snadno obcházet.

Podle Vrecionové je potřeba bojovat proti nelegálnímu hazardu, pravomoc k blokování webů by ale neměli mít nevolení úředníci ministerstva financí.

Předseda pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že běžně zákazy na internetu musí potvrdit soud. "S návrhem na zrušení paragrafů jdeme k Ústavnímu soudu, protože si myslíme, že ústavní práva na šíření informací jsou porušovány. Je porušován základní princip dělení moci politické a soudní. Myslíme si, že toto není cesta, kterou by se měla Česká republika vydat," řekl novinářům Bartoš, který na přípravě stížnosti spolupracoval.

Na tvorbě stížnosti se podílela také iniciativa Přichází cenzor. Podle právníka Marka Antoše má stížnost 30 stran. Kritika se týká například toho, že paragrafy používají pojmy, které nezná právní řád. "Není jasné, jestli povinnost blokovat přístup ke stránkám dopadá třeba na zaměstnavatele, kavárnu nebo obce, které poskytují přístup k internetu," podotkl Antoš.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale namítá, že jeho úřad má novou pravomoc využít jen k tomu, aby poskytovatelům internetového připojení nařídilo blokování stránek s nepovoleným hazardem.

Témata:  Ústavní soud ČR internet hazard

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy