Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha chce ochránit před povodněmi Troju, zaplatí model za miliony

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Praha chce ochránit před povodněmi celou Troju včetně zoologické zahrady a zámku. Zaplatí proto matematický model velké vody za 1,8 milionu korun.

Výsledku modelování pak budou podkladem pro vytvoření potřebných protipovodňových opatření, řekla dnes po jednání rady primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

"Realizace protipovodňové ochrany zoologické zahrady si vyžádá komplexní řešení v rámci celé trojské kotliny, neboť k vybudovaným protipovodňovým opatřením na pravém břehu Vltavy bude muset dojít k vybudování nezbytných kompenzačních opatření," píše se v dokumentu, který projednali radní.

Spolu s ochranou zoo tak bude před velkou vodou chráněná také čtvrť Troja s barokním zámkem nebo čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Protipovodňová opatření budou muset počítat také s případnou stavbou nového sídla záchranky u ústí tunelu Blanka.

Témata:  Praha povodně

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy