Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman prozradil, jaká byla debata s Merkelovou o migraci

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman diskutoval s německou kancléřkou Angelou Merkelovou při její čtvrteční návštěvě Prahy o migraci a přerozdělovacích kvótách věcně a klidně.

Uvedl to v dnešním rozhovoru pro Frekvenci 1. Řekl jí prý, že když si někoho pozvete domů, neposíláte ho na oběd k sousedům. Na schůzce hájil názor, že nejlepším řešením uprchlické vlny je uzavření hranic Evropské unie.

"Na rozdíl od některých jiných politiků, kteří se vyhýbali tématu migrace a opatrně kolem něj našlapovali, tak já jsem jako téměř první větu říkal, že když si někoho pozvete domů, tak ho taky neposíláte na oběd k sousedům. Byla to narážka na to, že si nejdřív pozvali migranty a pak je pomocí přerozdělovacích kvót chtěli rozmístit mimo Německo," popsal Zeman.

S Merkelovou se prý následně bavili o tom, jak zavřít hranice unie, co dělat v Řecku a co v Itálii a jak utěsnit hranici v Makedonii a Bulharsku. Podle Zemana by byla nuda, kdyby se s kancléřkou ve všech závěrech shodoval. Merkelová to prý akceptovala. "Kvóty byly naprostý nesmysl. Každý někdy může udělat chybu, ale ta chyba se má přiznat," dodal.

Zeman dnes také podpořil stanovisko ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), že Česko do konce roku nepřijme z Turecka žádného uprchlíka. V souvislosti s migrací připomněl, že je dlouhodobě pro vznik evropské armády. Toto řešení ale nyní podle něj není dostačující.

Témata:  Miloš Zeman Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy