Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utrácí za alkohol a tabák, nejvíce peněz ale putuje jinam

Peníze
Peníze
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Češi v loňském roce utráceli nejvíc za bydlení a potraviny. Výraznou částku dali také za alkohol, cigarety a za dojíždění. Vyplývá to z údajů, které v měsíčníku Statistika&My zveřejnil Český statistický úřad.

Češi utrácejí stále víc, oproti roku 1995 dali za služby a zboží o 58 % více peněz. Za posledních deset let jsme se naučili investovat více do poštovních a telekomunikačních služeb. Nebojíme se utrácet také za zdraví, dopravu a bytové zařízení. Výdaje každého Čecha dosahují podle statistiky měsíčně částky 16 672 Kč.

Ačkoli za telefon a poštovní služby zaplatíme měsíčně jen asi pět stovek, je to právě tato položka, u které výdaje za posledních deset let nejvíc vzrostly, a to více než čtyřikrát. Naopak víceméně stejnou částku utrácíme celých deset let za alkohol a cigarety.

Tradičně nejvíce peněz dáváme za bydlení a vybavení do bytu. "Celkové výdaje související s bydlením vzrostly mezi roky 1995 a 2015 více než trojnásobně," píše se ve statistice. Za tímto trendem stojí především rostoucí ceny nájemného a energií.

Lidé také více utrácejí za zdraví, a to i přesto, že některé poplatky byly zrušeny. Stojí za tím vyšší ochota lidí platit za zdravotní zákroky, které nejsou hrazené ze zdravotního pojištění.

Témata:  Češi lidé peníze

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy